Patanjali, bundan 2500 yıl kadar önce klasik bir yoga metni olan ‘Yoga Sutraları’ metnini yazan, Hindistan’da yaşamış bir bilge olarak kabul edilir.

Bir bilge midir, yoksa birçok yoginin birlikte yazdığı metinlerin toplandığı bir eser midir tam bilinmemekle birlikte, Yama ve Niyama dediğimiz bu Yogik öğretiler, daha yüksek bir bilinç seviyesine ve duru bir ruhsallığa ulaşmayı sağlayacak bazı insani değerleri, iyi bir yaşam için izlenmesi gereken yolları toparlayıp mükemmel bir şekilde yazıya dökmüştür.


Svadhaya:


  • Kendini keşfet, gerçek doğanı anla
  • Zayıflıklarınla büyü
  • Gözlemle, ilerle
  • Amacını anla
  • Kendinle birlik ol
  • İçinde bilgeliği büyüt
  • Yüksek bilinç düzeyine ulaş


Hayattaki geçiş dönemlerinde, değişim dönüşüm süreçlerinde, yoga ve meditasyon, ve Svadhaya bize yol gösterir. Kendimizle ilgili derin çatışmalarımızda, kendinle dürüst ol, disiplinli ol der. Özellikle hayatındaki geçiş dönemlerinde, tüm yeniliklere kendini açık tut der. Farkındalık, çoğunlukla değişim için katalisttir.

svadhaya

İPEK YILMAZ

@ipekleayuryoga

Uyku problemlerimizi çözebilecek ve düzenli uykuya kavuşmanıza yardımcı olabilecek yöntemlerden biri, 4-7-8 nefes tekniğidir. 4-7-8 Nefes Tekniği Nedir? 4-7-8 nefes tekniği nasıl uygulanır?


Pek çoğumuz gerek stres kaynaklı gerek uyarıcı kaynaklı sebeplerle uyku problemleri yaşıyoruz. Muhakkak ki bu sorunu çözmek adına pek çok yöntem de deniyoruz. Denediğimiz yöntemler birimize faydalı olsa da bir başkasına etkili olamayabiliyor.

Uyku problemlerimizi çözebilecek ve düzenli uykuya kavuşmanıza yardımcı olabilecek yöntemlerden biri, 4-7-8 nefes tekniğidir. Bu tekniğin uyku sorunu yaşayan kişilerin stres seviyelerini kontrol altına aldığı ve rahatlattığı, böylece uyku problemlerinden kurtardığı pek çok çalışmada ifade edilmektedir.


4-7-8 Nefes Tekniği Nedir?

4-7-8 nefes tekniği 4 saniye nefes almayı, nefesi 7 saniye tutmayı ve 8 saniye nefes vermeyi içeren “Rahatlatıcı nefes” olarak da bilinen bir tekniktir.

Bu tekniği doğru uygulayan kişilerde kaygıyı azaltmayı veya insanların uyumasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bilimsel araştırmalar sınırlı da olsa, bazı istatistikler bu yöntemin insanların 1 dakika içinde uyumasına yardımcı olduğunu göstermekte. Sebebi ritmik nefes almanın rahatlatıcı olmasında yatıyor olabilir.

Bir doktor ve Arizona Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Merkezi'nin kurucusu ve direktörü olan Dr.Andrew Weil’e göre 4-7-8 solunum tekniği; kaygıyı azaltır, bir kişinin uyumasına yardım eder, nefs kontrolünü sağlar ve öfke tepkilerini denetleyip veya azaltabilir.

4-7-8 nefes tekniği nasıl uygulanır?

Solunum düzenine başlamadan önce, rahat bir oturma pozisyonu alın; sırtınızı dik tutun ama rahat olun. Dilin ucunu üst ön dişlerin hemen arkasındaki dokuya yerleştirin.

4-7-8 tekniğini kullanmak için aşağıdaki solunum düzenine odaklanın:

• önce nefes vererek akciğerlerini boşaltın

• ağzınızı kapatın ve 4 saniye boyunca burnunuzdan sessizce nefes alın

• nefesi 7 saniye boyunca tutun

• 8 saniye boyunca ağızdan güçlü bir şekilde nefes verin, dudakları takip edin (odağınızın olması önemli) ve “vızıltı” sesi çıkarın (bunu yaparken tüm stresinizi ve günün yorgunluğunu nefesinizle birlikte bedeninizden boşalttığınızı düşünebilirsiniz)

• döngüyü 4 defaya kadar tekrarlayın.

Bu yöntem sizde etkili olursa, artık yastığa başını koyar koyamaz uyuyanlara sinir olmayacaksınız. Çünkü siz de onlardan biri olacaksınız. Yatağa girip dönme dolap gibi bir sağa bir sola dönenlerden, sabahı sabah yapanlardan da olmayacaksınız.

Bu yöntemi desteklemek adına şu önerileri de dikkate alabilirsiniz:

  • Günlük rutinler önemlidir. Yemek saatlerimiz ve uyguladığımız 4-7-8 tekniğini her gün aynı saatte uygulayın.
  • Akşam yemeği hafif olmalı ve uyumadan önce en az 2 saat önce yeme aktivitelerine son verilmeli
  • Uyumadan önce alınan ılık duş rahatlatıcı etki yapacaktır
  • Elektronik aletler ve ekranlar uyumadan bir süre önce kapatılırsa uyarıcı etkisi azalacağı için uyku düzenine katkıda bulunacaktır.


4-7-8 Nefes Tekniği İle Uykularınızı Düzenleyin

Breath Therapy

Klasik tanımını çok defalar açıp okuduğumuz “yoga” ;


“Hayatı -olduğu gibi- insan formunda deneyimleme sanatıdır”.

“Experiencing life in human form as it is”…


Bunun için sahip olduğun tek şeyi yani “ fiziksel bedenini“ araç olarak kullanırsın. Yaşadıklarını biriktirdiğin, hikayeni yazdığın, tüm duygu, düşünce ve hislerin toplandığı bedenini.


“Using our body as a vehicle for awakening”…


Yoga, hayatı karşılama sanatıdır. Yaşarken korkularını tanımlamayı ve çözümlemeyi, duygusal yara izlerini kaldırmayı, kendine olan güvenini tazeleyerek güçlendirmeyi öğrenirsin.


Elindeki tek asetin “beden-zihin bütünlüğü” iken, çözümlemelere başlarsın. İnsan formuna pekçok yönden yaklaşabilirsin. En kolayı fiziksel yaklaşımdır. Pozlarla, asana pratiği ile, nefeslerle onu rahatlatmayı araştırırken beraberinde zihne yönelirsin. İşin en zor kısmı da burasıdır!


Yogada hareketlerde akmaktaki marifeti mat üzerine yansıyan duygularla birleştirmektir esas olan. Korkuları, stresleri, heyecanları dengeleyebilmektir. Nerde durmalı, geleni nasıl karşılamalı, nasıl akmalı ve huzurlu kalmalı. Mat üzerinde pozları araç olarak kullanıp kendini keşfetmeye açarsın. Bu şekilde beden ve hayat kalitesini yükseltmeyi araştırırsın. Yoganın bedene şifa kazandırma özelliği insan doğasına, yaratılışına kodlanmıştır. Yaptığın pratiklerle bu kodlar açılmaya başlar. Uygulama içindeyken bedene disiplin getirmeye başlarsın. Anatomi, fizyoloji, kinesioloji, sinir bilimi (neuroscience), psikoloji, pedagoji, iletişim, felsefe, sanat gibi pekçok formu içinde barındırır yoga. Edinilen her deneyim kişiye derinlik katarak, yeni görüş açıları ve tecrübeler kazandırır.


Yoga, sonu bucağı olmayan bir yolculuktur. Hayat boyu öğrencisisindir bu yolun. Devamlı önüne çıkan yenilikleri karşılayıp, süzgecinden geçirirsin . Yogada dümdüz bir yolda değil de spiral bir yolda ilerlersin daha çok; bakmışsın başladığın yere geri dönmüşsün bazı zamanlar. Bu yüzden pratiklerini bırakma, ısrarlı ve sabırlı ol der bilgeler. O kadar çok bilgi var ki! Bu bilgileri alıp süzmeli, işlemeli, özümsemeli ve kendine elbise yapıp giydirebilmelisin. Dinle, test et ve deneyimle kısaca. Senin için en kalıcı ve hakiki bilgi anlatılanlardan ziyade tecrübe ettiklerin olacaktır.


Yoga, zaman içerisinde, kişiye kazandırdığı holistik (bütünsel) yaklaşımla nelerden mutlu kaldığını uygulayıcısına öğretip yön verecektir.

En büyük kazanımlarından biri de entellektüel zihni kalple birleştirmektir.



YOGA

İPEK YILMAZ

@ipekleayuryoga